Laura Heinonen – Triatlon és jóga kutyázással összekötve

Arra kértek, hogy írjak egy blogbejegyzést arról, hogyan sportolok a kutyáimmal. Remélem, hogy te is kapsz pár ötletet ebből az írásból!

Alapítója és vezérigazgatója vagyok a FitDog Finland cégnek, mely táplálék kiegészítőket gyárt kutyáknak. Közel 20 éve kutyázok, és mindig is érdekelt a sport és az egészséges élet. Ez volt az egyik oka amiért szerettem volna egy céget, amely wellness termékeket fejleszt kutyáknak. Az elmúlt évek során számos különböző fajtájú kutyám volt, akiket aktívan képeztem is. Különféle okok miatt jelenleg nem képzek kutyát és nem is versenyzek, de továbbra is fontos számomra a kutyáimmal aktívan töltött közös idő, és nagyon élvezem ezeket a pillanatokat.

A múlt évben elkezdtem triatlonozni, és idén nyáron már két versenyen részt is vettem. Elsőre  olimpiai távon, ami 1,5km úszás, 40km kerékpározás, és 10km futás. Múlt hétvégén egy sprint versenyen vettem részt szülővárosomban, Turkuban, ahol 750 métert úsztam, 20 km-t bicikliztem, és 5 km-t futottam.  A triatlon egy nagyszerű sport, de ahhoz hogy valaki fejlődjön, sok tréningre van szükség. Ugyanakkor van otthon hat kutyám: négy tacskó, egy groenendael és egy malinois, úgyhogy megoldást kellett találnom arra hogyan tudom összekombinálni a saját edzésemet és a kutyák lemozgatását.

A legfiatalabb kutyám egy munkavonalú malinois, Tämä on Formula “Ässä”. Ő tipikus munka mali, mindig készen áll, hogy csináljunk valamit közösen. A kutyáim közül ő az aki leggyakrabban részt vesz az edzéseimben, legyen az futás, úszás, vagy kerékpározás. A többi kutyával elsősorban sétálok és futok, vagy ha a tacskóknak több testmozgásra van szükségük, előveszem a kickbike-ot.

Amikor 2014 nyarán elkezdtem a triatlonra edzeni, nem tudtam egyben 25m-nél többet úszni. Uszodába jártam, és edzettem nyílt vízben is itt a tengerben. Nyíltvízi úszás közben Ässä-ra mentőmellényt adok, én pedig búvárruhát viselek, ami sokat segít az úszásban. Ässä az én testőröm, amikor küzdök az úszással. Arra is megtanítottam hogyan kövesse a kajakot úgyhogy ő jön velem evezéskor is, ami egy igazán szuper dolog!

dogone-Fitdog-evezes-01

A triatlonos kerékpáros edzésre nem szerencsés magammal vinni a kutyákat (országúti kerékpár edzés – a szerk.), de van egy hegyi kerékpárom, amit erdőben, és a vidéken használok. Amíg én edzek, Ässä szabadon fut velem, nagyon imádja! Szerencsére nagyon szófogadó kutya , jól tudom irányítani őt, amikor például egy motorossal találkozunk. Azt hiszem ez sokkal nehezebb lenne a tacskókkal…

Amikor futok, sokszor 4-5 kutya is fut velem, övre csatolva. De ez elég megterhelő, főleg a hátamnak, így általában csak a kicsi kutyák futnak előttem pórázon, a nagyok pedig szabadon. De nagyon szeretek futni az erdő közepén, úgy hogy Ässä fut velem szabadon. Mindezek mellett természetesen sokszor kirándulunk és sétálunk az erdőben.
Nagyon ajánlom  futó öv használatát gyors gyalogláshoz, futáshoz és síeléshez. Ezzel szabadon lehetnek a kezeid, ami sokkal kényelmesebb edzéskor. Én a norvég Non-Stop termékeit használom.

dogone-Fitdog-futas

Mostanában az erőnléti edzések mellett, próbálom fejleszteni mentális képességeim is. A jóga és a meditáció szinte mindennapos, és ebben kutyáim is részt vesznek… a maguk módján.
Befejezésül annyit mondanék, hogy rengeteg módom edzhetsz kutyáddal. A legtöbb kutya a normal séták mellett nagyon szereti a közös futást a gazdival. Miért ne élvezhetné ő is a te hegyi futóedzésedet , vagy a lépcsőzést. És egyébként tény az, hogy a legtöbb kutya jobb kondiban és egészségügyi állapotban van, mint a gazdájuk.
Azt hiszem, a legnehezebb dolog a kutyákkal való közös tréningezésben, amikor sok kutyád van, és nem tudod mindet egyszerre szabadon futtatni. Ilyenkor választanod kell, hogy ki jön veled, és ki marad otthon. És természetesen télen Finnországban, le kell mondani a kerékpározásról és a nyíltvízi úszásról. Reméljük, hogy a következő télen sok hó esik, így tudunk majd síelni, és hótalpas túrákat tenni.

Jó edzést, jó kutyázást kívánok nektek!

dogone-fitdog-kutyak

Laura Heinonen & Luka, Assa, Kiukku, Kerttu, Wilja ja Piki

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!